Chapter 2: Polynomials and Factorisation (Exercise 2.5)
Chapter 2: Polynomials and Factorisation (Exercise 2.5)
Question 1:
Use suitable identities to find the following products:
$(x + 4)(x + 10)$
$(x + 8)(x - 10)$
$(3x + 4)(3x - 5)$
$\left(y^2 + \frac{3}{2}\right)\left(y^2 - \frac{3}{2}\right)$
$(3 - 2x)(3 + 2x)$
Solution:
$(x + 4)(x + 10)$:
Using identity $(x + a)(x + b) = x^2 + (a + b)x + ab$ where $a = 4, b = 10$:
$$= x^2 + (4 + 10)x + (4 \times 10) = x^2 + 14x + 40$$$(x + 8)(x - 10)$:
Using identity $(x + a)(x + b) = x^2 + (a + b)x + ab$ where $a = 8, b = -10$:
$$= x^2 + (8 - 10)x + (8 \times -10) = x^2 - 2x - 80$$$(3x + 4)(3x - 5)$:
Using identity $(X + a)(X + b) = X^2 + (a + b)X + ab$ where $X = 3x, a = 4, b = -5$:
$$= (3x)^2 + (4 - 5)(3x) + (4 \times -5) = 9x^2 - 3x - 20$$$\left(y^2 + \frac{3}{2}\right)\left(y^2 - \frac{3}{2}\right)$:
Using identity $(a + b)(a - b) = a^2 - b^2$ where $a = y^2, b = \frac{3}{2}$:
$$= (y^2)^2 - \left(\frac{3}{2}\right)^2 = y^4 - \frac{9}{4}$$$(3 - 2x)(3 + 2x)$:
Using identity $(a - b)(a + b) = a^2 - b^2$ where $a = 3, b = 2x$:
$$= (3)^2 - (2x)^2 = 9 - 4x^2$$
Question 2:
Evaluate the following products without multiplying directly:
$103 \times 107$
$95 \times 96$
$104 \times 96$
Solution:
$103 \times 107$:
$$= (100 + 3)(100 + 7)$$Using $(x + a)(x + b) = x^2 + (a + b)x + ab$:
$$= (100)^2 + (3 + 7)(100) + (3 \times 7) = 10000 + 1000 + 21 = 11021$$$95 \times 96$:
$$= (100 - 5)(100 - 4)$$Using $(x + a)(x + b) = x^2 + (a + b)x + ab$:
$$= (100)^2 + (-5 - 4)(100) + (-5 \times -4) = 10000 - 900 + 20 = 9120$$$104 \times 96$:
$$= (100 + 4)(100 - 4)$$Using $(a + b)(a - b) = a^2 - b^2$:
$$= (100)^2 - (4)^2 = 10000 - 16 = 9984$$
Question 3:
Factorise the following using appropriate identities:
$16x^2 + 24xy + 9y^2$
$4y^2 - 4y + 1$
$4x^2 - \frac{y^2}{25}$
Solution:
$16x^2 + 24xy + 9y^2$:
Rewriting in the form $a^2 + 2ab + b^2$:
$$= (4x)^2 + 2(4x)(3y) + (3y)^2 = (4x + 3y)^2 = (4x + 3y)(4x + 3y)$$$4y^2 - 4y + 1$:
Rewriting in the form $a^2 - 2ab + b^2$:
$$= (2y)^2 - 2(2y)(1) + (1)^2 = (2y - 1)^2 = (2y - 1)(2y - 1)$$$4x^2 - \frac{y^2}{25}$:
Rewriting in the form $a^2 - b^2$:
$$= (2x)^2 - \left(\frac{y}{5}\right)^2 = \left(2x + \frac{y}{5}\right)\left(2x - \frac{y}{5}\right)$$
Question 4:
Expand each of the following using suitable identities:
$(x + 2y + 4z)^2$
$(-2x + 3y + 2z)^2$
$(a - 2b - 3c)^2$
Solution:
Identity: $(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca$
$(x + 2y + 4z)^2$:
$$= (x)^2 + (2y)^2 + (4z)^2 + 2(x)(2y) + 2(2y)(4z) + 2(4z)(x)$$$$= x^2 + 4y^2 + 16z^2 + 4xy + 16yz + 8zx$$$(-2x + 3y + 2z)^2$:
$$= (-2x)^2 + (3y)^2 + (2z)^2 + 2(-2x)(3y) + 2(3y)(2z) + 2(2z)(-2x)$$$$= 4x^2 + 9y^2 + 4z^2 - 12xy + 12yz - 8zx$$$(a - 2b - 3c)^2$:
$$= (a)^2 + (-2b)^2 + (-3c)^2 + 2(a)(-2b) + 2(-2b)(-3c) + 2(-3c)(a)$$$$= a^2 + 4b^2 + 9c^2 - 4ab + 12bc - 6ca$$
Question 5:
Factorise $25x^2 + 16y^2 + 4z^2 - 40xy + 16yz - 20xz$.
Solution:
Match with $(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca$:
Since terms containing $x$ are negative ($-40xy$ and $-20xz$), take $x$ as negative:
Question 6:
Write the following cubes in expanded form:
$(2x + 1)^3$
$(2a - 3b)^3$
Solution:
$(2x + 1)^3$:
Using $(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)$:
$$= (2x)^3 + (1)^3 + 3(2x)(1)(2x + 1)$$$$= 8x^3 + 1 + 6x(2x + 1) = 8x^3 + 12x^2 + 6x + 1$$$(2a - 3b)^3$:
Using $(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)$:
$$= (2a)^3 - (3b)^3 - 3(2a)(3b)(2a - 3b)$$$$= 8a^3 - 27b^3 - 18ab(2a - 3b) = 8a^3 - 27b^3 - 36a^2b + 54ab^2$$
Question 7:
Evaluate the following using suitable identities:
$(99)^3$
$(102)^3$
Solution:
$(99)^3 = (100 - 1)^3$:
Using $(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)$:
$$= (100)^3 - (1)^3 - 3(100)(1)(100 - 1)$$$$= 1000000 - 1 - 300(99) = 1000000 - 1 - 29700 = 970299$$$(102)^3 = (100 + 2)^3$:
Using $(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)$:
$$= (100)^3 + (2)^3 + 3(100)(2)(100 + 2)$$$$= 1000000 + 8 + 600(102) = 1000000 + 8 + 61200 = 1061208$$
Question 8:
Verify: $x^3 + y^3 = (x + y)(x^2 - xy + y^2)$
Solution:
Take Right Hand Side ($\text{RHS}$):
(Hence verified.)
Question 9:
Factorise $27y^3 + 125z^3$.
Solution:
Using $a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)$ where $a = 3y, b = 5z$:
Question 10:
Factorise $27x^3 + y^3 + z^3 - 9xyz$.
Solution:
Using identity $a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)$:
Question 11:
If $x + y + z = 0$, show that $x^3 + y^3 + z^3 = 3xyz$.
Solution:
We know that:
Substitute $x + y + z = 0$:
(Hence proved.)
Question 12:
Without actually calculating the cubes, find the value of $(-12)^3 + (7)^3 + (5)^3$.
Solution:
Let $x = -12, y = 7, z = 5$.
Checking sum:
Since $x + y + z = 0$, $x^3 + y^3 + z^3 = 3xyz$:
Question 13:
Give possible expressions for the length and breadth of the rectangle whose area is given by $25a^2 - 35a + 12$.
Solution:
Factorising by splitting the middle term (Product = $25 \times 12 = 300$, Sum = $-35$ $\rightarrow$ Factors $-20, -15$):
Possible Length: $(5a - 3)$
Possible Breadth: $(5a - 4)$
Question 14:
What are the possible expressions for the dimensions of the cuboid whose volume is given by $3x^2 - 12x$?
Solution:
Factoring out common terms:
Dimensions: $\text{Length} = 3$, $\text{Breadth} = x$, $\text{Height} = (x - 4)$